אם לא סבלתם את זה: 10 קטעים של Manic Street Preachers כפי שלא הכרתם אותם
מה היה הסינגל הראשון של להקת הרוק הוולשית Manic Street Preachers? בשביל הרבה אנשים בארץ התשובה תהיה "If You Tolerate This Then Your Children Will Be Next", הלהיט האהוב/שנוא מהאלבום "This Is My Truth Tell Me Yours". אבל זה בכלל לא היה הסינגל הראשון שלהם ובטח שלא האלבום הראשון. למעשה, המניקס היו פעם להקה אחרת לגמרי, להקה שערבבה בין סקס ופוליטיקה, בין גלאם ל-Pאנק, להקה שהיתה רחוקה שנות אור מסצנת הבריטפופ הנהנתנית ומהאצטדיונים.
הכל נעוץ בחבר הרביעי של המניקס, ריצ'י ג'יימס אדוורדס. אדוורדס היה המוח והלב המדמם מאחורי הלהקה. היתה לו מודעות פוליטית וידע ספרותי והוא היה מושא ההערצה העיקרי בהרכב בגלל השילוב בין יופי נעורי ואינטליגנציה חריפה. אדוורדס כתב את רוב הליריקה של המניקס בשלושת האלבומים הראשונים וגם בחלק מהרביעי, ליריקה שעסקה בין היתר בשואה, באנורקסיה (שהוא סבל ממנה), ובעיקר, בכאב. אדוורדס היה על מסלול של הרס עצמי שהוביל אותו להיעלם בסופו של דבר בפברואר 1995 ליד גשר שידוע בתור גשר של מתאבדים. מעולם לא מצאו את הגופה, וכמו אלביס יש אנשים שטענו שהם ראו אותו במקומות נידחים בעולם, אך ב-2008 אדוורדס הוכרז באופן רשמי כמת.
השנה נחגוג 20 שנה לאלבום "Everything Must Go" של Manic Street Preachers, אלבום שיצא אחרי ההעלמות של אדוורדס ונהיה להצלחה מסחרית מסחררת שלקחה את המניקס למקום הרבה יותר קליט ובוגר. לזכרו של אדוורדס ולמען המניקס ולמענכם, אספתי 10 שירים מהצד האפל של הלהקה כפי שלא הכרתם אותה.
1. Faster
"Faster" הוא הסינגל המוביל מאלבומם השלישי של המניקס ויצירת המופת של אדוורדס "The Holy Bible". נשמע כמו בחירה קיצונית בשביל סינגל, אבל זה אשכרה השיר הכי קליט באלבום. הוא מהיר כפי שהוא מבטיח ומלא ברוח פאנקיסטית וניימדרופינג מניקסי טיפוסי לאישיויות כמו הסופר Norman Mailer והמחזאי Arthur Miller. השיר התפרסם גם בזכות ההופעה הפרובוקטיבית של הלהקה בתכנית המצעדים Top of the Pops. החבר'ה לבשו שם מדי צבא כשסולן ההרכב, ג'יימס דין בראדפילד, חבש בלקלבה כמו טרוריסט. ההופעה הטלוויזיונית הזו זיכתה את התכנית במספר שיא של תלונות מהצופים מאז שהיא התחילה ב-1964.
2. Peeled Apples
שיר אגרסיבי שפותח את האלבום "Journal for Plauge Lovers" מ-2009, שנה אחרי שאדוורדס הוכרז כמת. האלבום מבוסס על ליריקה ומחברות שהוא השאיר מאחוריו, והמילים שלו טענו מחדש את הלהקה באנרגיה אפלה ושנונה. "Riderless horses / Noam Chomsky's Camelot".
3. Judge Yr'self
המניקס הקליטו המון בי-סיידים מוצלחים שיצאו כקטעי בונוס בסינגלים ובסופו של דבר גם באוסף הכפול מ-2003 "Lipstick Traces (A Secret History of Manic Street Preachers)". השיר "Judge Yr'self" הוקלט ב-1995 עבור הסרט "Judge Dredd" בכיכובו של סילבסטר סטאלון, אך הוא לא נכנס בסוף לפסקול ומרגיש בכלל יותר רלוונטי לאדוורדס. הקליפ נפתח בציטוט של ניטשה ומראה מונטג' מרתק מהשנים המוקדמות של הלהקה, של הופעות מיוזעות ומעריצים אסייתיים וחדרי מלון שוממים.
4. From Despair to Where
האלבום השני של המניקס, "Gold Against the Soul", היה ניסיון למצוא סאונד גדול יותר ולפרוץ לאמריקה. הם נכשלו והוציאו אלבום סביר, אך יש בו כמה יציאות כמו "From Despair to Where". למרות הקליפ הנוראי (כנראה אילוץ של חברת התקליטים) תמצאו בשיר ליין גיטרה מניקסי טיפוסי, וליריקה על הדיכאון והאכזבה של אדוורדס מהחיים: "There's nothing nice in my head / The adult world took it all away".
5. You Love Us
הלהקה לקחת את "We Love You" של האבנים המתגלגלות והפכה אותו לשיר המעריצים האירוני "You Love Us" שמדבר על היחס בין המעריצים ללהקה, בין התדמית שלהם למי שהם באמת ("We are not your sinners / Our voices are for real"). השיר יצא בשתי גרסאות שונות: גרסה חיה יותר שמסתיימת בסימפול של "Lust for Life" וגרסת האלבום שמבוססת על מכונת תופים (כמעט כל שירי האלבום הראשון "Generation Terrorists" הוקלטו עם מכונת תופים תודות למפיק מגלומני) ומסתיימת עם סולואים אה-לה-סלאש שסולן/גיטריסט הלהקה ג'יימס דין בראדפילד אהב לדפוק באותה התקופה.
6. La Tristesse Durera (Scream to a Sigh)
שם השיר נלקח מהמילים האחרונות של ואן גוך "La tristessa durera toujours", או בעברית "העצב ישאר לנצח". הליריקה עוסקת ביוצא מלחמה והיחס שהוא מקבל מהחברה הצבועה. אדוורדס סיפר בראיון למלודי מייקר כי "זו תמונה יפה כשיוצאי מלחמה באים למצבת זיכרון, … וכולם מעמידים פנים כאילו שאכפת להם … אבל אז הם נעלמים שוב ונשכחים".
7. Motown Junk
"Motown Junk” הוא הסינגל השני שהמניקס שחררו אי פעם, מיקרוקוסמוס של היצירה שלהם. הוא נפתח בסימפול של Public Enemy (שסומפלו שוב בשיר "Repeat") ומסתיים בסימפול של להקת פאנק סקוטית בשם The Skids. חברי ההרכב דווקא אהבו את הלייבל האגדי מוטאון ולא חשבו שהוא באמת זבל, אלא השתמשו בו בשביל לבקר את הריקנות של תרבות הפופ. המניקס אהבו להכניס סיסמאות ופרובוקציות לשירים שלהם בתקופה ההיא, וכך הם שרים בפזמון "I laughed when Lennon got shot" כדי לבדוק את הערנות של המאזין, ואם זה לא מספיק אז עטיפת הסינגל מראה שעון שנלקח מההריסות של הירושמה שנעצר בזמן הפגיעה של פצצת האטום.
8. Motorcycle Emptiness
אין לי מושג איך רוב האוכלוסייה פספסה את הלהיט הענק הזה מ-1992 שהפך לטראק חובה בכל מסיבת אלטרנטיב. בעצם, אולי זה קרה בגלל הליריקה המתפתלת והפזמון הקשה להבנה "Under neon loneliness / Motorcycle emptiness" - לפחות הריפים של הגיטרה כל כך קליטים שקל לשרוק אותם בהליכה ברחוב. שימו לב לקליפ שמראה את חברי הלהקה אבודים בטוקיו עשור שלם לפני ביל מארי וסקרלט ג'והנסון.
9. Theme from M*A*S*H (Suicide Is Painless)
אולי המניקס עשו רק קאבר לשיר הנושא מהסרט/תכנית הטלוויזיה "M*A*S*H", אבל הם הפכו אותו לגמרי לשלהם עם רוח הניכור והגיטרות הנשפכות. הוא יצא בתור סינגל ב-1992 למען Scope, ארגון צדקה בריטי לנכים, וקיבל משמעות מצמררת שנים אחר כך בהתחשב בליריקה שעוסקת בהתאבדות ובאפשרות שאדוורדס לקח את חייו.
10 .4st 7lb
מבט מצמרר לתוך התודעה של אדוורדס בתור חולה אנרוקסיה שמספר את כל האמת על המחלה מבלי ליפות אותה בליריקה הכי ישירה וקשה שהוא כתב. הלהקה עטפה את המילים בפוסט-פאנק שמתחיל במתקפה להקתית ועובר לבלדה טרגית שמסתיימת בשורות: "I've finally come to understand life / Through staring blankly at my navel". מומלץ להאזין בזמן קריאת הליריקה.